

בית ספר יסודי
מטרת-על: ביסוס תחושת שייכות ומסוגלות לימודית- לאהוב את בית הספר.
רקע:
האם- עובדת סוציאלית, האב- מנהל פרויקטים, ולהם שתי בנות ובן זקונים. שלושת הילדים מאובחנים כבעלי לקויות למידה. המשפחה פנתה בנוגע לעומר (שם בדוי), בן 10.
עומר לומד בבית ספר יסודי במרכז הארץ. ההורים פנו אלי לאחר שעומר סירב ללכת לבית הספר, מתוך תחושת התנגדות חריפה שהתבטאה בהתפרצויות זעם.
במקביל, עומר הינו ספורטאי מצטיין, שחקן טניס וגולש גלים. הוא ילד בעל יכולות חברתיות גבוהות, עטוף תמיד בחברים.
חשוב לציין כי בתחילת התהליך הודגמו פחד אמיתי והתנגדות חזקה מצד המערכת הלימודית מכך שהתערבות זו תפגע בעומר ולא תקדם אותו. הפחד נבע מכך שתינתן לגיטימציה לוויתור ולא חוסר מאמץ מצד עומר. מדובר היה, לדעתם, במסר מצד המערכת כי היא מוותרת על עומר והבעת חוסר אמון ביכולותיו.
התערבות על פי משולש הזהב:
• למידת האבחון וניתוחו עם המשפחה (הורים ובן), על מנת להכיר ולהבין את הלקות וכוחות של עומר ויצירת שפה משותפת. לאחר מכן, עסקנו בגיבוש הסכמות והנחות היסוד עליהן תתבסס ההתערבות בתוך בית הספר.
• בניית מערך הסכמות עם בי"ס שכלל תוכנית עבודה והטמעתה במערכת. התהליך כלל הדרכה של המחנכת, המורים המקצועיים וההורים (בהתאם לצורך), על מנת להטמיע ולשמר את ההסכמות שגובשו.
מטרות התהליך היו:
1. שעומר ירצה ויאהב להיות בבי"ס ויראה בו מקום מיטיב
2. לאפשר לעומר מרחב למידה פוטנציאלי לחוויית הצלחות
3. לאפשר לעומר את הזמן והפנאי להתבונן על עצמו, ללמוד על עצמו ולגלות איך הוא לומד. למידה זו דורשת זמן ואנרגיה אותם יש לאפשר לו.
תוצאות ההתערבות:
לאורך השנה ניכר שינוי. עומר החל לרצות להגיע לבית הספר והחל ליצור הזדהות עם התלמיד שבתוכו. המוטיבציה ללמידה והצלחה עלתה בצורה ניכרת. עומר החל לבלוט בכיתה כתלמיד בעל יכולות גבוהות והצטיינות בתחום הריאלי. מציאות זו יצרה גם הד סביבתי של הכרה ביכולותיו.
לקראת סוף השנה עומר שיתף את חבריו לכיתה בהיותו לקוי למידה מתוך ביטחון וקבלה עצמית.
עומר סיים את השנה הראשונה עם תעודה טובה ועם אמונה ביכולותיו מצד כל גורמי המערכת. התקדמות זו יצרה ציפייה לבאות.
ההתערבות ארכה כשנתיים, ובשנה השנייה התמקדה בהקניית כלים ואסטרטגיות למידה באמצעות הוראה מתקנת.
בשלב זה, החל עומר להשתלב במקצוע הלשון ואף הצליח בו מאוד לאור יכולותיו הריאליות. בנוסף, הוא השתלב בכיתת מצוינות בתחומי המתמטיקה והמדעים.
ההורים דיווחו שלדעתם התהליך הציל את בנם.
המערכת כולה חוותה חוויה של הישג, עם תחושת יציאה מחוסר אונים לעבר הצלחה